top of page

Kedi ve Köpeklerde Katarakt ve Tedavileri

Sağlıklı bir lens (göz merceği) şeffaftır. Normalde bir lens, ışığın gözün arkasındaki sinir doku retinada odaklanmasını sağlar.

Katarakt, lensin ışığı geçiremeyecek derecede opaklaşması yani beyaz bir hal almasıdır. Böylece lensin normal yapısı bozularak ışık geçirgenliği ortadan kalkar.

goz_normal_kesid.jpg
katarakt_kesit.jpg

Lensin büyük bir bölümünde katarakt oluşursa  retinaya ışığın ulaşması mümkün olmaz ve görme bozulur. 

Katarak kesin olarak sadece operasyonla tedavi edilebilir. Bunun yanısıra lensi besleyerek yeniden ışık geçirgenliğini sağlamaya yarayan alternatifler varsa da bunların sürekli kullanılması ve pahalı olmaları nedeniyle de ekonomik yönden tercih edilmelerini engellemektedir. 

Günümüzde fako cerrahisi ile köpeklerde katarakt tedavisi başarıyla yapılabilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fako Cerrahisi Nedir?

Halk arasında lazer olarak isimlendirilen Fako (Phacoemulsifier) gözden katarakt'ı yani bulanık lensi parçalayarak almak için kullanılır.

Fakonun probu yaklaşık 40 KHz'lik ultrasonik bir frekansta titreşerek katarakt'ı küçük parçacıklar haline getirir. Bu arada aynı zamanda gözün ön boşluğunda sıvı alış verişi ile yıkama ve parçalanmış lens parçacıklarının alınmasını da sağlar. Küçük parçacıklar gözün dışına probun merkez deliğinden içeri emilerek alınır.

Fakonun klasik katarakt operasyonundan farkı çok küçük bir kornea kesiği ile gerçekleştirilmesidir. Bu nedenle operasyon sonrası görülebilecek komplikasyonlar (enfeksiyon, keratitis, üveitis, vb.) ortaya çıkmaz.

fako cerrahisi.jpg
kopek_normal_gorme.jpg

Normal Köpeğin Görüşü

fako-web-gg-banner-göz-oftalmoloji.jpg
kopek_kataraktli_gorus.jpg

Kataraktlı Köpeğin Görüşü

Fako ile Katarakt olan Lens içeriğinin alınması

GG_academia_köpeklerde_fako_ile_katarakt
kopek_katarakt_olgularimiz.jpg
bottom of page