top of page

Kedi ve Köpeklerde Kalıcı Akupunktur
(Altın İmplantasyon)

altın imp2_edited.jpg

ALTIN İMPLANTASYON NEDİR ? 
Altın implantasyon kalıcı akupunktur tekniğidir. Bu teknikte akupunktur noktaları (uzak ve yakın) ile A-shi (trigger motor) noktalarına kalıcı akupunktur amacıyla dışı saf altın, içi 9000-15000 gauss manyetik güce sahip steril kürecikler yerleştirilir.

Binlerce yıldır akupunkturda kullanılan bu yöntemin deneyimli bir veteriner hekim tarafından uygulandığında herhangi bir yan etkisi ya da komplikasyonu söz konusu değildir. Uygulama noninvasiv (kansız) bir yöntemdir. Hastalar uygulama sonrası hemen günlük hayatlarına dönebilirler. Hiç bir şekilde hareket kısıtlamasına gerek yoktur. Uygulanan probleme göre tüm işlem yaklaşık 20 ile 40 dakika arasındadır. Tüm yaş dönemlerinde yapılabilir. Özellikle ileri yaş, kalp, böbrek ya da karaciğer yetmezlikleri, alerjik durumlar, anetezi intoleransı gibi nedenlerle büyük operasyonları kaldıramayacak durumdaki hastalarda kolaylıkla uygulama şansı vardır. 

Uygulamanın başarı oranı %80'nin üzerindedir. Uzun süreli etkisi vardır. Etkinliği kanıtlanmış bir uygulama olmasına karşın hastanın kesin tanısının konması, diğer tedavi seçeneklerinin avantaj ve dezavantajlarının değerlendirilmesi sonrasında altın implantasyona karar verilmelidir. Bu konuda 1994 yılından bu yana merkezimizin deneyimi bulunmaktadır.

TARİHÇE

Aslında implantasyon akupunktur gibi çok eski bir tedavi yöntemidir ve geçmişi binlerce yıl öncesine dayanır. Ancak altın implantasyonu Batı Veteriner Hekimliğinde ilk defa 1970'lerde uygulanmıştır. Ülkemizde ise ilk defa 1994 yılında Dr. Erol Güçlü GÜLANBER tarafından uygulanmaya başlanmıştır. Bu tarihten itibaren yüzlerce hastaya altın implantasyon yapılmış ve sonuçları gerçekten yüz güldürücü olmuştur. Şu anda uygulama sonrası 10-15 yılı geçirmiş ve normalde ciddi operasyonlar olması gerektiği halde yaşamını sağlıklı-mutlu geçiren çok sayıda bulunmaktadır.

Avrupa ülkelerinde bu uygulama sadece lokal ağrı kesme amacıyla bölgeye altın tellerin yerleştirilmesi şeklinde yapılmaktadır. Ülkemizde de bazı veteriner hekimler sadece bölgeye altın tel ya da altın toz uygulaması yapmaktadır. Tel uygulamasında da başarılı sonuçlar alınmasına karşın yer değiştirme riski fazladır. Altın toz uygulamasının ise kalıcı akupunktur ya da implant akupunktur ile bir ilgisi yoktur. Ayrıca ikisi karşılaştırıldığında geç dönem başarısı daha düşüktür.Altın implantasyon 1996 yılından itibaren yurt dışında insanlarda da uygulanmaya başlanmıştır.
 

HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR? NASIL UYGULANIR ?

Altın implantasyonunun en çok kullanıldığı endikasyon alanları kalça displazisi, eklem ağrıları ve kireçlenmeler, spondilit ve epilepsi'dir. Özellikle kalça displazisinde alınan sonuçlar yüz güldürücüdür. Kalça displazili bir köpekte mümkün olduğunca osteoarthrit başlamadan önce yapılan implantasyonlarda hastalığın ilerlemesi durdurulabilmekte ve hastanın günlük yaşantısına devam etmesi mümkün olmaktadır.

Altın implantasyonu basit, ağrısız, ekonomik ve noninvasif (kansız) bir işlemdir. Hasta genel anesteziye alınmaz ve bu işlemde herhangi bir kesi işlemi ya da operasyon yapılmaz. Özel hazırlanmış kanüller ile implantasyon yapılacak bölgeye uygun derinlikte girilerek bu kanüller vasıtasıyla steril altın kürecikler (24 ayar ve aynı zamanda manyetik alan etkisi olan) yerleştirilir. Gerekli miktarda implant yerleştirildikten sonra bölgenin kontrol radyografisi alınarak işlem tamamlanır.

Altın implantasyonu ayrıca akupunktur tedavisini tolere edemeyen ya da gelip gidemeyen hastalara da uygulanmaktadır. Böylelikle akupunktur noktalarının uzun süreli uyarılması mümkün olmaktadır.

Köpeklerde epilepsi (sara) tedavisinde de altın implantasyonu başarıyla kullanılmaktadır. Tek başına yeterli olabildiği gibi bazen epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçların dozunu azaltmak için de kullanılabilmektedir.

Ayrıca Altın implantasyonunun kullanılabildiği durumlar şunlardır:

1. Diz eklemi osteoartritleri

2. Omuz eklemi osteoartritleri 

3. Dirsek eklemi osteoartritleri

4. Spondiloarthrosis 

5. Wobbler sendromu 

bottom of page